Medical taping

Medical taping is een methode waarbij elastische (gekleurde) tape gebruikt wordt om jouw spieren in hun functie te ondersteunen. Het ondersteunt je spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding (het verminderen van uitstralende pijn) bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden.

De achtergrondgedachte van medical taping is dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bij voorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren kan dat dus een scala aanklachten geven.

De Cure tape die ik gebruik heeft dezelfde rekbaarheid als de menselijke huid. Er wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid. Hierdoor vormt de tape een soort tweede huid. Deze tape kan nat worden zonder zijn functionaliteit te verliezen en heeft een antiallergische lijmlaag. De tape kun je daardoor probleemloos enkele dagen op je lichaam laten zitten.

Sporttaping

Sporttaping is een onderdeel van Medical taping. Met sporttape worden spieren en /of gewrichten tijdelijk gefixeerd. Zo kan overbelasting worden tegengegaan, doordat de tape de sporter er aan kan herinneren dat hij een bepaalde beweging niet verder moet door voeren. Daarnaast helpt sporttaping zeer goed na een blessure bij de opbouw van (trainings-)belasting.